Bilgi edinme Kanunu
Bilgi edinme kanunu, vatandaşların şirketler ve kamu kurulusları hakkında bılgı edinmek amacıyıla talep edebileceği ve kendisine geri dönüşün yapılmamsı durumunda şirkete dava acma hakkı kazandıgı bir kanundur.
Kanunun içeriğini paylaşıyorum..
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu 24 NİSAN 2004'te yürürlüğe girmiştir.
Bu Kanunun amacı; demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarını sağlamaktır.
Bu Kanun'a göre:
- Türk vatandaşları ile karşılıklılık ilkesi gözetilerek Türkiye?de ikamet eden yabancılar Bilgi Edinme Hakkı Kanunundan yararlanabilirler.
- Vatandaşlarımız tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki tüm meslek kuruluşlarının faaliyetleri hakkında bilgi alabilirler. Türkiye?de ikamet eden yabancılar ve tüzelkişiler de kendi faaliyet alanlarıyla ilgili olarak bilgi isteyebilirler.
- Başvurular dilekçeyle, bu Kanunla belirlenen matbu formu doldurmak suretiyle, ya da faks veya e-posta yoluyla da yapılabilir.
- Başvuruda, ad soyad, açık adres ve imza mutlaka olmalıdır.
- Bilgi hangi kurumdan isteniyorsa, başvuru o kuruma yapılmalıdır.
- Bilgi Edinme Hakkı Kanunundan yararlanmak için yapılan başvurular, 15 iş günü içinde cevaplandırılır.
- Başvurunun reddedilmesi hâlinde, 15 gün içerisinde bu Kanun uyarınca kurulan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu?na yazılı olarak itiraz edilebilir. Kurul, bu konudaki kararını 30 iş günü içinde verir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum Yaparken sayfaya nereden geldiğinizi belirterek küfüre yer vermeden, anlaşılır bir dille yazmanızı rica ederiz..