Cebinden para koymadan milyar dolar kazandı

Doğan Grubu, Petrol Ofisi‘ni OMV‘ye 1.4 milyar dolara satarak sektörden çekildi.Doğan Grubu, Türkiye’nin en büyük akaryakıt şirketi Petrol Ofisi‘ndeki % 54.17′lik hissesini Avusturyalı OMV‘ye 1.4 milyar dolara satarak sektörden çekildi.

Doğan Grubu, enerji sektöründeki iştiraki Petrol Ofisi‘ndeki payını Avusturyalı ortağı OMV‘ye satmak için anlaştı. Önceki gün yüzde 54.17′lik Petrol Ofisi hissesini OMV‘ye satış için pazarlıklara başladığını duyuran Doğan Holding‘den dün yapılan açıklamada hisse satışı konusunda taraflar arasında anlaşıldığı, yüzde 54.17′lik hisse için 1 milyar euro fiyat (Yaklaşık 1.4 milyar dolar) belirlendiği belirtildi. Doğan Holding‘den İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) gönderilen açıklamada, satışın gerekli yasal izinlerin alınmasının ardından tamamlanacağı belirtildi. Petrol Ofisi‘nin hisselerini alan OMV ise Viyana Borsası‘na yaptığı açıklamada işlemin 3 ay içinde tamamlanmasının beklendiği vurgulandı.

Cebinden para koymadan kazandı

Dün yapılan açıklamayla Doğan Holding‘in enerji sektöründeki macerası sona ererken, Petrol Ofisi‘nin 2000 yılında DSP- MHP-ANAP iktidarı döneminde başlayan özel sektör macerası yeniboyuta taşındı.

2000 yılında İş Bankası ile birlikte şirketin yüzde 51′ini özelleştirme ihalesinde 1 milyar 260 milyon dolara satın alan Doğan Grubu, iki yıl sonra da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı‘nın elinde kalan yüzde 25.83′lük hisseyi de 169 milyon dolara devralmıştı. Bu alımla Doğan Grubu-İş Bankası ortaklığı Petrol Ofisi için 1 milyar 429 milyon dolarlık yükümlülük altına girdi. Satış sonrasında borcunu ödeyemeyen Doğan Grubu, ÖİB ile anlaşarak vadeyi 2007′ye uzattı. Böylece özelleştirmeden aldığı şirketin parasını kârla ödeme imkanına kavuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım