Çin frene basıyor, fakirler coşuyor 2011'de ülkelerde neler olacak?

2011’de dünyayı çok önemli ekonomik gelişmeler bekliyor ama bu seneye damgasını vuracak olay şimdiden belli. Yıllardır beklenen, sonunda gerçekleşecek. Çin, ABD’nin 110 yıllık egemenliğine son vererek, dünyanın en büyük üreticisi haline gelecek. Ama esas çekişmenin içinde ABD yok.

Ekonomist Dergisi İstihbarat Birimi’nin verdiği rakamlara göre, ekonomik büyüme rakamlarındaki mücadele bu sene de, Doğu’nun iki gücü Çin ve Hindistan arasında geçecek. Buna göre, iç piyasasını dengelemek için frene basan Çin’in büyüme oranı 2011’de yüzde 8.4’e geriliyor; Hindistan ise yüzde 8.2 ile Çin’in ensesinde (Dünya Bankası’nın tahminlerine göre ise, Hindistan 2011’de, 8.7’lik büyümeyle, 8.5 büyüyen Çin’i geçecek). Katar’ın gelecek yılın en hızlı büyüyen ülkesi olması bekleniyor. Onu petrol yataklarının ivme kazandığı, tarımsal üretiminin de ciddi artış gösterdiği Afrika ülkesi Gana (yüzde 14) ve kısmen Çin’in yatırımlarıyla büyüyen Eritre izliyor (yüzde 10.) Etiyopya, Özbekistan, Uganda, Haiti, Laos, Ruanda ve Liberya’dan da bu sene yüksek büyüme rakamları bekleniyor. Yani 2011, fakir ülkelerin biraz olsun silkinip kendine geldiği bir yıl olacak.

AB’Yİ ZORLU SINAV BEKLİYOR
Ama bu yılın en dikkatle izlenecek hikâyesi Avrupa’da. Geçen senenin sonundaki Brüksel zirvesinde, finansal sistemini yeniden yapılandırma yolunda bir adım atan Avrupa Birliği, bu sene zorlu sınavlardan geçecek.

Ekonomisi ciddi sıkıntı yaşayan İrlanda, Yunanistan, İspanya ve Portekiz’in performansları Euro Bölgesi’nin, dolayısıyla Euro’nun kaderini tayin edecek. 2011’de yüzde 1.1 civarında ortalama büyüme rakamı beklenen AB ülkeleri için lider Almanya’nın tutumu çok önemli. Ne var ki, ekonomisi diğerlerine göre daha rahat bir konumda olan Almanya’da bile, koalisyon hükümetinin liderleri rahat bir konumda değiller. 2011’de ülkedeki işsizlik oranının 1992’den beri en düşük seviyeye, yüzde 2’lere inmesi beklense de, ekonomik kriz sırasında halka sevimsiz gelen tedbirlerin bedelini Başbakan Angela Merkel ödeyebilir. Merkel şimdiden kamuoyu yoklamalarında düşüş yaşamaya başladı. Bu yüzden Avrupa’da önemli bir kesimi talep ettiği AB ortak tahvillerinin basılması işi bir başka baharı bekleyecek gibi görünüyor.

İran yoksullara yardımı kesiyor
* Dünya Ekonomik Forum’u ocakta İsviçre’nin Davos kasabasında toplanacak. Bu senenin ana teması “Yeni Gerçeklik için Paylaşılan Normlar.”
* Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet’nin görev süresi 2011 Ekim’inde doluyor. Bank of Italy Başkanı Mario Draghi ve Alman Bundesbank’ı 2004’ten beri yöneten Axel Weber, boşalacak pozisyon için en güçlü adaylar.
* Fransa bu sene hem G-8 Zirvesi’nin hem de G-20 Zirvesi’nin ev sahibi. G-8’in dönem başkanlığını da devralan Fransa bu zirveyi Deauville’de Haziran’da, G-20 Zirvesi’ni ise kasımda Cannes’da düzenleyecek.
* Dünya nüfusu 2011’in sonunda 7 milyara ulaşacak.
* Hırvatistan AB ile müzakerelerine hız verebilmek için tersanelerini özelleştirecek.
* AB’nin Güney Kore ile serbest ticaret anlaşması 1 Temmuz’da başlayacak. Birlik, Hindistan ile de benzer bir anlaşmaya hazırlanıyor.
* İran Devlet Başkanı Ahmedinejad, ülke ekonomisine ağır yük yaratan fakirlere doğrudan devlet yardımını kesmeye hazırlanıyor.
* Irak’ta günde 2.5 milyon varil petrol çıkarılmaya başlanacak. İran’ın petrol üretiminin ise düşüşe devam etmesi bekleniyor. 2011 için İran’daki muhtemel üretim rakamı günde yaklaşık 3 milyon varil.

YENAL BİLGİCİ- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım