Eureko Sigorta’daki Garanti hisselerinin satışına ilişkin senaryolar

Garanti Bankası ve dolaylı da olsa Doğuş Grubu’nun pazarlık masasına yakın olduğu bir diğer satış, sigorta tarafında. Hollanda’nın en büyük sigorta grubu Eureko, Türkiye’deki yatırımlarını artıracak mı? Bu soru, bir süreden beri gündemde. Anımsanacağı üzere, Hollandalılar Türkiye’de Eureko Sigorta’nın (eski adıyla Garanti Sigorta) yüzde 80, Garanti Emeklilik şirketinin de yüzde 15 hissesine sahip.

Edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Birincisi, Eureko Sigorta’da Garanti Bankası’nın yüzde 20 payı var. Bu payı satma opsiyonu Garanti Bankası’nın. Garanti Bankası, bu hisseleri satma niyetinde. Yılın üçüncü çeyreğinin bilançosuna gireceği tahmin edilen satıştan 80 milyon Euro gelir elde edilmesi bekleniyor.

İkincisi, Garanti Emeklilik şirketinin hisseleri. Burada opsiyon Eureko Grubu’nun. Oranı da yüzde 35. Şirketin değeri belli ve daha önce de bu köşede aktardığımız gibi, grup bu opsiyonu kullanma isteğinde. Fakat ana hissedar Rabobank’ın, bu alım kararına onay verip vermeyeceği bilinmiyor.

Garanti Emeklilik için üç yıllık opsiyon, haziran ayında doluyor. Fakat, bu opsiyonu iki yıl daha uzatma hakkı var. Bugüne kadar Garanti Bankası yönetiminin masaya davet edilmemesi, opsiyonun bir süre uzayacağı görüşünün oluşmasına neden oluyor.

Fakat, sürpriz de olabilir. Bu görüşün en somut nedeni de, Eureko’nın Polonya’daki şirketinin halka arzı ve temettü olmak üzere sağladığı 3.6 milyar Euro’luk kaynak.

Bir analist, “Şirketin elinde ciddi bir nakit girdi var. Garanti Emeklilik’te hisselerini de artırmak istiyorlar. Çünkü, onlar da biliyorlar ki, eğer opsiyonu uzatır ve 2011 veya 2012’ye kalınırsa, bu hisseler için daha yüksek bedel ödemek zorunda kalacaklar” diyor.

Edindiğimiz bilgilere göre, mali performansını sürekli artıran Garanti Emeklilik şirketinin değeri artıyor. Tahmin edilen piyasa değeri de 1 milyar Euro civarında. Eureko’nun elindeki kaynağın bir bölümünü Garanti Emeklilik için harcaması durumunda, Garanti Bankası’nın kasasına 350 milyon Euro civarında bir kaynak girişi sağlanmış olacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım