Garanti Bankası’nın hisse satış süreci uzuyor

Ekonomist’in haberine göre mali piyasalardaki galgalanma GE’nin Garanti hisseleri satış sürecini uzatıyor. Mali piyasalar büyük bir merak ve beklenti içinde. Fakat, Garanti Bankası’nın yüzde 20.85 hissesini kontrol eden GE’nin, bu hisseleri satış sürecinde henüz net bir gelişme yok. Aksine, Garanti Bankası’nın üst yönetiminin rahat bir haftayı geride bıraktığı söylenebilir.

GE’nin görevlendirdiği Jp Morgan’ın yürüttüğü görüşmelerde henüz somut bir aşamaya gelmemesi, mali piyasaların yeniden sert dalgalanması, satış sürecinin biraz daha uzayabileceği beklentilerini güçlendiriyor.

Geçmişte, banka satışlarına hukuki destek sağlayan bir kurumun temsilcisi, “Sürecin uzaması son derece doğal. Bu ortamda, bu koşullarda daha hızlı bir sonuç beklememek gerekiyor” ifadesini kullanıyor.

Aynı hukukçuya göre, satışta en önemli aşama, hisselere talip olan kurumun, Doğuş Grubu’yla anlaşmak zorunda kalması. Çünkü milyarlarca doları ödeyecek bir kurum, yönetimde pay sahibi olmadan, bu kaynağı yatırmak istemeyecektir. Cuma akşamı itibariyle Garanti Bankası’nın piyasa değeri 30.5 milyar TL. Dolar cinsinden söyleyecek olursak, bu da 20 milyar dolara denk geliyor. Satış için ilk açıklamanın yapıldığı 25 Şubat’ta bu rakam 15 milyar dolar civarındaydı.

Garanti Bankası’nın üst yönetimi, geçen haftanın büyük bir bölümünü, Anadolu’da müşteri ziyaretlerinde bulunurken, grubun başkanı Ferit Şahenk, başkan yardımcısı Süleyman Sözen ve Garanti Bankası’nın genel müdürü Ergun Özen, sürekli olarak son gelişmeleri değerlendirdi.

Grubun ve bankanın üst yönetiminin, bankaya olan ilgi konusunda tereddütleri yok. Ergun Özen, “Bankanın performansı ortada, hisselere ilgi, satışı konusunda bir sıkıntı olmaz” demekle yetiniyor.

Geçtiğimiz günlerde Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk’in, Milliyet gazetesindeki açıklamalarında, “Hisselere biz de talip olabiliriz” söylemini tekrar etmemesi, piyasa oyuncuları arasında “Acaba mı vazgeçildi?” sorusunu gündeme getirdi.

Fakat hemen söyleyelim, ilk kez Ekonomist’in 7 Mart tarihli sayısında Ferit Şahenk’le görüşerek yer verdiğimiz bu söylemin halen geçerli olduğunu öğrendik. Hatta bir bankacı, “Ferit Bey’in, halka arz seferberliği için yapılan toplantıdaki konuşmada Doğuş Holding’i halka açabiliriz söyleminde bulunması, hisselere olan ilgisinin bir göstergesi” diyor.

Tabii burada en kritik süreç, GE’nin kararı. GE’nin, var olan taliplilerin vereceği fiyatla, Doğuş Grubu’nun teklif edeceği fiyatı ne ölçüde yeterli bulacağı önemli ama belirleyici bir ayrıntı. İkincisi, ne kadarlık bir iskontoya razı olacak. Üçüncüsü de, satış için mali piyasalardaki iyileşme için bekleyip beklemeyeceği. Doğuş Grubu, bu süreçte az bilgilendirilmekten şikayetçi. Edindiğim bilgiye göre GE tarafı da, “Taliplilerle aramızda gizlilik anlaşması var” diyerek tutumlarından ödün vermiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım