Irak Türk şirketlerinin yeni gözdesi

Türkiye’nin ihracatının büyük bir bölümünün gerçekleştiği Avrupa pazarında geçtiğimiz yıl önemli ölçüde daralma ya şandı. Türkiye’nin en yüksek ihracat rakamlarını sağlayan otomotiv yan sanayi, tekstil ve hazır giyim, demir çelik, çimento gibi sektörler bu gelişme karşı sında rotayı yeni pazarlara çevirdi.

Güven ortamının sağlanmasının ardından ekonomik anlamada da canlanmayı yaka layan Irak’ın henüz resmi rakamlar açık lanmamış olsa da 2009 yılında yüzde 7-8 oranında büyüdüğü tahmin ediliyor. Bu durum Irak’ı herkesin gözde pazarların dan biri haline getiriyor. Petrol gelirleri ile zenginleşen Irak pazarı, küresel kriz nede niyle zor günler yaşayan Türk şirketleri için adeta can simidi oldu. Son 1 yılda baş ta gıda ve tekstil olmak üzere önemli ölçü de ihracatın gerçekleştiği Irak’ın Türk şir ketleri için gelecek dönemde de önemini koruması bekleniyor.

Türkiye’nin 2009 yılı sonunda Irak’a olan ih racatı, yüzde 30,9 artarak 5,1 milyar dolara ulaştı. Böylece Irak, Türkiye’nin en çok ihra cat yaptığı 5 ülkeden biri oldu. Ocak ayında gerçekleşen seçimin ardından yeniden yapı lanma faaliyetlerine hız veren ülkede buna bağlı olarak iç piyasada da canlılık yaşanı yor. Bu durumun Türkiye’nin ülkeye olan ihracatını olumlu etkilemesi bekleniyor.

Altyapı ve güvenlik sorunları nedeniyle sanayisinin gelişimini henüz tamamlaya mamış olan ülke, hemen hemen tüm ihti yaç maddelerini ithal ediyor. Dolayısıyla bu pazar için tüm sektörlerde ihracat fır satları bulunuyor.

Türk şirketlerinin Irak’a ihracatının yüzde 60′ını demir-çelik, çimento, makineler, de ğirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, plas tik ve plastikten eşyalar, petrol ürünleri ve mobilya ihracatı oluşturuyor. Bu sektörlerde önümüzdeki dönemde de önemli fırsatlar olması beklenirken, Irak’ta halen hızla devam eden yeniden yapılanma sürecinin, önümüzdeki birkaç yıl daha müteahhitlik sektörü için cazibesini sürdürmesi bekleniyor. Türk müteahhitlik şirketlerinin Irak’ta bugüne kadar yaptığı işlerin toplamı 6 milyar doları aşıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım