Levent Karatepe, Dekorasyonda takip edilenler


Mobilya'nın Başkenti Modoko'da mağazalar ürünlerini, inşaat, ev ve ofislere özel tasarım olarak uyguluyor. Halen Modoko içerisinde 350 mağaza bulunuyor. 30 bin kişinin istihdam edildiği Modoko'da Türkiye Mobilya pazarının ihtiyaç duyduğu önemli bir hacim karşılanıyor.

Mobilya sektörü 2009 yılında önemli bir global krizi atlattı. Bu dönemde her işletme devletin desteği yanı sıra kendine özel stratejiler de geliştirdi. Ürün satışında vade seçeneklerini gözden geçirdiler, ürünlerinde farklı uygulamalara yöneldiler, üretici olmanın avantajını müşterilerine yansıttılar. 2011 yılı başı itibariyle mobilya sektörünün önünde dış kaynaklı etkenlerin kalmadığı, firmaların kabiliyetlerine göre yeni pazarlara açılacakları umudu taşınıyor. Sektör hareketlenmeye başladı denilebilir.

Modoko'da faaliyet gösteren işletmelerin halıhazırda ve önümüzdeki dönem için ne tür uygulamalar yaptıklarını, ürün, pazarlama ve satış yöntemlerindeki tecrübelerini web sitemiz üzerinden sizlerle paylaşmak istedik. Bu amacımıza yönelik ilk konuğumuz 'Levent Karatepe Mobilya" sahibi Levent Karatepe. Kendisiyle yaptığımız görüşmenin devamı ise şöyle ;


Modoko'da Üye sohbetleri ;

Levent Karatepe Mobilya Sahibi Levent Karatepe : 15 yıldır Modoko'luyuz!

Modoko- Turgay Görgel : Levent Bey kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz? Modoko'da kaç yıldır varsınız?

Levent Karatepe Mobilya - Levent Karatepe : 15 yıldır Modoko'da varız.

TG - Hangi tür mobilyaları satıyorsunuz?

LK - Genellikle yatak odası, yemek odası, koltuk takımları satıyoruz. Yani daha çok dekorasyon çalışıyoruz.

TG- Büyük dekorasyon işleri yapıyor musunuz?

LK - Müşterilerimiz bize anahtarlarını veriyor, biz perdesinden halısına, avizesinden mobilyasına kadar hepsini tamamlıyoruz. İç mimarımız var, ilk başta fizibilite yapıyoruz. İş yapacağımız yere gidiyoruz, orada ölçülerimizi alıyoruz, resimlerimizi çekiyoruz, daha sonra önerilerde bulunuyoruz. Diyoruz ki 'Sizin evinize bu tür mobilyalar gider, bu tür halı gider, perde gider'. Farklı projeler hazırlayıp müşterilerimize sunuyoruz. Daha sonra müşterilerimizin onayını aldıktan sonra onları hayata geçiriyoruz. Bunlar genellikle modern tarzda, ama şu son altı aydır daha avangart dediğimiz tarza yöneliyor müşterilerimiz. Bu mobilyalar eskiden de yapılıyordu, ama eskiden ceviz, kahverengi dediğimiz renkler vardı. Şimdi daha çok klasik mobilyaları lakeyle buluşturuyoruz. Lake muhtelif varakla birleşiyor, gümüş varak ve sedef lake ağırlıkta. Kumaşlarda şu an kışa girdiğimiz için daha çok koyu renkler tercih ediliyor. Koyun renk yapıyoruz, koyu renkler isteniliyor. İsteklere göre cevap veriyoruz, müşterilerimizin istediği ürünler genellikle bizde bulunuyor. Zaten biz de gerçekten takip ediyoruz. Fuarlara katıltıyoruz, ziyaretçi olarak İtalya'ya gidiyoruz, dünyada muhtelif bütün fuarlara katılıyoruz.

TG - Örnek vermek gerekirse, bir mutfağın baştan sona dekorasyonunu yapıyor musunuz?

LK - Evet. Alternatif bir şekilde, şekillerle alternatifli olarak sunuyoruz.

TG - Kesinlikle güzel bir yöntem, biraz açıklar mısınız?

LK- Örneğin siz geldiniz bize, dediniz ki ben bir tane yeni daire aldım, biz gidip dairenize bakıp onun mutfağını, banyosunu, çocuk odasını, vestiyerini, bütün ürünlerini biz önce değerlendiriyoruz. Diyoruz ki; size şu tür ürünler öneririz ve bunların nasıl olabileceğini üç boyutlu olarak size sunarız. Yani bunu alternatifli olarak farklı farklı projeleri sunuyoruz. İlk başta siz o projelere göz atıyorsunuz, bütün sunduklarımızı beğenmek zorunda da değilsiniz, içinden beğendiklerinizi hemen masaya yatırıp şurası şöyle olsun, burası böyle olsun değerlendirmesini yapıp ondan sonra hayata geçiriyoruz.

TG- Çok güzel, üretim yeriniz var mı?

LK- Evet, kendimiz üretiyoruz. Zaten ben de imalatçıyım, üreticiyim, sanatkârım. Ürünlerimizin yüzde 90-95'i bize aittir. O yüzden gerçekten çok güzel sonuçlarda alıyoruz, müşterilerimizden iyi tepkiler de geliyor. 10 yıl önce mobilya verdiğimiz müşteri bize tekrar müşteri getirebiliyor. Bu da bizi sevindiriyor. Biz yaptığımız işi düzgün yapıyoruz, zaten öyle yaptığımız için de boş durmuyoruz çalışıyoruz.

TG- Mağazanıza gelen müşterilerinize, opsiyonlu olarak bir koltuk takımı alacaksa, evde nasıl duracağını gösterme şansınız var mı?

LK - Elbette. Biz ona çıkış noktası diyoruz. Örneğin müşterimiz yaklaşık otuz takım koltuğumuzdan birini beğeniyor. Hemen bizim iç mimarımız devreye giriyor. Kendisiyle konuşarak nasıl bir şey istediğini öğreniyor. Buna göre birkaç proje hazırlanıyor ve üç boyutlu olarak sunuluyor.

TG - Sattığınız, müşteriye teslim ettiğiniz üründe garanti söz konusu mudur?

LK - Kanunen 2 yıl garanti vermek durumundayız. Biz onunla da yetinmiyoruz, müşteri bizi beş yıl sonrada arasa, hemen ilgileniyoruz.

TG- Sizin eklemek istedikleriniz var mıdır? Yani müşteri sizin görüşlerinizi, konuşmalarınızı okuduğu zaman gelip sizden mobilya bakması için neler eklemek istersiniz?

LK - Şunu eklemek isterim, bence alışveriş yapılacak yerlere dikkat edilmeli. Verecekleri paranın karşılığını alabilsinler. Yani bu ucuzdur, deyip de ben aradığımı buldum demesinler, verecekleri parayla alacakları ürünü ve hizmeti karşılaştırsınlar. Burası bir pazar, 350 tane dükkân var. Tüketici kıyaslamak ister. Neden gezeriz bir şey ihtiyacımız olduğunda, neden ilk girdiğimiz yerden almayız? Bizim firmamız iyiyi ucuza satıyor. Yani kaliteli ürünü, kaliteli hizmeti en uygun fiyata yapan bir firmayız. Çünkü üretici bir firmayız ve bunu da fiyatlarımıza yansıtıyoruz. Kar marjlarımızı bayağı düşürdük. Bu ne zamana kadar devam eder, bilemiyorum. Piyasa şu an durgun, ama sürekli böyle devam etmeyecek tabiî ki. Yaptığımız işler de hakikatten ticaret denmeyecek işler. Ticaret sonuçta nedir, para kazanmaktır. Şimdi burada herkes gibi biz de para kazanmak istiyoruz.

TG - Sizden alış veriş yapan müşterilerinize karşı ödeme kolaylıklarınız nelerdir?

LK- Muhtelif bankalarla anlaşmalarımız var. Peşin fiyatına vadeler açıyoruz. Esniyoruz elimizden geldiği kadar. Zaten fiyatlar 3- 4 yıldır değişmiyor.

TG - Bu ödemeyle ilgili söyleyeceğiniz bir taksitlendirme var mı? Senet geçerli midir mesela?

LK - Şu an ki kampanyalarımızda Bonus, Axess, Word'e peşin fiyatına 6 ay, 7 ay vade yapıyoruz.

Modoko - Turgay Görgel

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım