Mobilya İhracatı Arttı

MOSDER Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, mobilya ihracatında 2010 yılını yüzde 20 gibi normalin üzerinde bir büyüme ile kapattıklarını açıkladı.

Üye sayısı fazla olmamasına karşın, sektörün ciddi oyuncularının yer aldığı, etkinliği ve işlevi yüksek kurumlar arasında gösterilen Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, üyelerinin sektör ihracatı, cirosu ve istihdamındada en büyük paya sahip gruplardan oluştuğunu belirterek, iç pazarda markalı mobilyanın tüketiminin artırılması, dış pazarda ise Türkiye’nin mobilya sektörünün iharacatının artması yönünde etkinlikler yaptıklarını dile getirdi. Davulcuoğlu, yurtdışında önemli bağlantılar kurulduğunu, Hindistan, Güney Afrika, Kenya gibi zor pazarlarda önemli işlere imza attıklarını ifade etti.

MOSDER Başkanı, 2009 yılında 7.5 milyar dolar olan Türkiye’nin mobilya pazarının perakende fiyatlarla yüzde 8′lik büyüme ile 8 milyar dolarlık hacme ulaştığına işaret ederek, “2010′da ihracat yüzde 20 arttı. 2009 yılında 1.2 milyar dolar civarında olan ihracat hacmi, 1.4 milyara ulaştı. Yurt içi büyüme, ortalama büyümeyi karşılamış durumda. Ama yurt dışı kısmını normalin üzerinde bir büyüme ile kapattık. 2011′de en az yüzde 20′lik ihracat artışı, yüzde 10 da yurt içi büyüme bekliyoruz” dedi.

Yılda ortalama 650 bin evliliğin olduğu, genç ve ihtiyaç sahibi bir pazarın bulunduğunu kaydeden Davulcuoğlu, Türkiye’de kişi başına düşen mobilya harcamasının 100 dolara yeni ulaştığını, yurt dışında bu rakamın 270 doları geçtiğini, milli gelir arttıkça, 100 doları geçmemesi için bir sebebin bulunmadığını söyledi.

‘Kapatıyoruz’ sektöre darbe vuruyor

Davulcuoğlu, son dönemlerde “kapatıyoruz” tabelalı kuralsızca satış yapan kayıt dışı mağazların türediğine dikkat çekerek, bu konunun mobilya sanayicilerine ciddi zarar verdiğini bunu yapan firmaların çok itibarlı, kalıcı iş yapan firmalar olmadığını vurguladı. Davulcuoğlu, bunların kayıtdışı üretim yapan küçük işletmelerden alım yaptıkları için, onlara da baskı yaparak zarar verdiklerini belirterek, “Bu oyuncuların da kural içine çekilmesi gerekiyor, tüketicilerin yanıltılmaması lazım. Bunlar ayrıca garanti dışı ürünler” dedi.

Davulcuoğlu, gelişmiş ülkelerde kapatmanın kuralları bulunduğunu, kaydederek “Biz kuralların konmasını istiyoruz. Tabi iskonto mağazaları olacak, biz de ciddi indirimler yapıyoruz, karlılığımızdan fedarkarlık yapıyoruz ” şeklinde konuştu.

Navlun maliyetleri yüksek

Davulcuoğlu, Türkiye’de işsizliğin yüzde 11′in üzerinde bir düzeyde bulunduğunu, mobilya sektörüne yapılacak destek ve yatırımların istihdama döneceğini dile getirdi. Navlunda sıkıntıları olduğuna dikkat çeken Davulcuoğlu, “İhracat ta navlun giderlerimiz çok yüksek. Navlun maliyetinin yüzde 30′u bulduğu ülkeler var. Tek haneli karlılıkların konuşulduğu bir ortamda sektör olarak bunu karşılamamız mümkün değil. Ekonomi yönetimiyle bunları konuşuyoruz. Çözüm bulmaya çalışıyorlar. Navlunla ilgi düzenleme yapılırsa iharacat çarpan etkisi yapabilir.“ dedi. Davulcuoğlu, KDV’nin makul bir rakama çekilmesiyle kayıtdışının da engelleneceğini vurguladı.

Hammaddede fiyat artışı yüzde 10′u aştı

Mobilya sektörünün bir çok sektörle alışveriş yaptığını, dünyada emtia fiyatlarındaki artışlardan olumsuz etkilendiklerini kaydeden Davulcuoğlu, “Özellikle Pakistan ve Rusya’daki selden dolayı pamuk fiyatları ciddi oranda yükseldi, demir çelik de hızlı yükseliyor. Hammadde girdilerinde 2010 yılında ortalama yüzde 10′u aşan artış olmuş. Bu konu bizim için gelecekte yönetilmesi gereken en stresli konulardan biri” dedi.

Türk mobilyaları keşfedilecek

MOSDER’in Türkiye’nin mobilya sektörünün keşfedilmesi için önemli bir proje yürüttüğünü ifade eden Davulcuoğlu, ‘Discovery Turkish Furniture Projesi’ mobilya sektörünün içeriden ziyade dışarıda büyümesi adına çok önemli. Önemli olan dışarıdaki pastadan yiyebilmek. Temel amacımız her yıl çift haneli büyüyen ihracat rakamına ulaşmak” diye konuştu.

Davulcuoğlu, MOSDER’in altı yıldır Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması düzenlediğini, engelliler için geliştirilmiş 51, toplamda 352 tasarımın yarıştığını ifade etti. İnovasyon ve tasarımın artık sektörde çok önemli hale geldiğine dikkat çeken Davulcuoğlu, “Bu yarışmayı dernek olarak çok önemsiyoruz. Tasarım, Türk mobilyalarının yaygınlaşması için önemli” dedi.

MOSDER’in sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiğini söyleyen Davulcuoğlu, “Engelliler için geliştirilmiş tasarımların hayata geçmesi ve üretilmesi gerekiyor. Sektörden arkadaşlarımız da çok istekli. Bu konuya ciro ve mal satmaktan ziyade sosyal sorumluluk projesi olarak bakıyoruz. Tasarımlar derneğimizin internet sitesinde bulunuyor. Üretmek isteyenleri tasarımcılarımızla buluşturabiliriz” şeklinde konuştu.

Dünya

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım