Türk firmaları Mısır’a koşuyor

Belediye otobüslerinden, altyapı hizmetlerine, Ro-Ro taşımacılığına kadar farklı sektörlerdeki Türk firmaları Mısır’da çalışmalara başladı.

Son dönemde gelişen Türk-Mısır ilişkileri, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) geçtiğimiz günlerde Türkiye’den 70 işadamının katılımıyla düzenlediği 4 günlük Türk-Mısır İş Konseyi gezisiyle meyvelerini vermeye başladı. Türk firmaları, yatırımcılara sunduğu fırsatlar dolayısıyla ilgi gören Mısır’a üretimden sonra şimdi de hizmet vermek için gidiyor.

Mersin-İskenderiye arasında yapılan Ro-Ro anlaşmasıyla, önümüzdeki yıl başlatılması düşünülen Ro-Ro seferleri için hazırlık yaptıklarını belirten Polaris Shipping Yetkilisi Alper Tunga Celen ise, `Anlaşma sonrasında Ro-Ro seferlerinin 2011 Mart ayında başlayacağı söylendi. Ama yılsonuna kadar devreye almak istiyoruz` dedi.

30 milyon dolarlık yatırım

Mersin-İskenderiye arasında yapılacak Ro-Ro seferleri için Mısırlı Kadmar Shipping ile anlaşma imzaladıklarını bildiren Celen, seferler için gerekli tırları kendilerinin sağlayacağını, dünyanın birkaç ülkesinde de Ro-Ro gemisi araştırdıklarını anlatan Celen, “Ro-Ro taşımacılığına 1 gemi ile başlayacağız. Bu gemiyle 1 yılda 2 milyar dolarlık mal taşıyacağız” diye konuştu. Seferler için 100-200 arasında tır kiralayacaklarını da bildiren Celen, Ro-Ro taşımacılığı için 30 milyon dolarlık bir yatırım öngördüklerini kaydetti.

Alarko altyapı yapacak

Türk-Mısır İş Konseyi ile Mısır’a ziyarette bulunan Alarko Taahhüt Grubu da Mısır’da çeşitli görüşmelerde bulundu. Mısır’ın Dora, Siyak gibi büyük inşaat şirketleriyle görüşen grup, öncelikli olarak Mısır’da altyapı işlerini almayı istiyor. Özellikle dış finansmanlı uluslararası ihalelere girmek isteyen Alarko, Mısır`da birkaç milyar dolar büyüklüğünde 2-3 proje için de görüşmelerde bulunuyor.

Türk firmalarının franchise yarışı

Uluslararası Franchise Derneği (UFRAD) Başkanı Mustafa Aydın da, 25 Türk firmasının Mısır’da franchise verdiğini söyledi. 2 ülkenin franchise dernekleri arasında bir anlaşma imzaladıklarını bildiren Aydın, “Bu anlaşma sonrasında güvenilir kişilerle güvenilir firmaları bir araya getireceğiz” dedi.

Temsa üretecek Gürsel işletecek

İstanbul’da günlük 120 bin personel ve 20 bin öğrenci taşıyan Gürsel Turizm, İskenderiye ve Kahire`nin şehir içi ulaşım özelleştirme ihalesine girmeye hazırlanıyor. Mısır`ın bu anlamda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Hürer Fethi Gündüz, “Bizi Mısır”a, kendilerine personel taşıma hizmeti vermemiz için Türk firmaları çağırdı. Türkiye’nin Mısır’a hiç hizmet ihracatı yok. Biz buna örnek olmak istedik` dedi.

180 milyon euroluk ihale

Kahire için 900 yeni otobüse ihtiyaç olduğunu belirten Gündüz, ‘İskenderiye şehir içi ulaştırma ihalesinin toplam bedeli 180 milyon euro civarında. İhaleyi alırsak 900 otobüsü yine bir Türk firması olan Temsa’dan alacağız’ diye konuştu. Türkiye`nin hizmet ihracatı yapması gerektiğini kaydeden Gündüz, `Hizmet sektörü, katma değeri en yüksek sektörlerden biri. Bu yüzden biz Mısır`a hizmet ihracatı yapmak istedik. Mısır`dan da Afrika`ya açılmayı planlıyoruz. Mısır`daki uygulamamız Afrika ve Körfez bölgesi için de bir model oluşturacak. Bizim için ise ilk yurtdışı hizmet işi olacak. Bizim Türkiye`de 4 bin 500 araçlık bir filomuz var. 2010 yılı ciromuz 125 milyon TL olarak gerçekleşecek` dedi.

Zeynep CEYLAN/KAHİRE

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım