Wikileaks belgelerinde hangi Türk şirketleri var?

Wikileaks tarafından sızdırılan gizli ABD belgelerinde bazı Türk şirketlerinin İran’a silah satmayı planladığı da öne sürüldü. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu yönde bilgilerin bulunduğunu belirterek, Ankara’daki Büyükelçilikten Türkiye’ye, söz konusu şirketlere yaptırımların uygulanabileceği, Patriot ve Rapier’lerin satışının tehlikeye girebileceği uyarılarının yapılması isteniyor.

Açıklanan gizli ABD belgeleri arasında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın en önemli dairelerinden Avrupa ve Avrasya Dairesi’ne bağlı Politika ve Bölgesel İşler Bölümü’nün aracılığıyla “Clinton” imzası ile bu yıl Ankara Büyükelçiliği’ne gönderilen “İran ile askeri malzemeye ilişkin bağlantılara angaje olan Türk şirketleri” konulu kripto da bulunuyor.

Konvansiyonel silahların ihracatının denetlenmesine ilişkin Wassenaar düzenlemesine atıfta bulunulduğu kriptoda, “ABD’nin elinde, İran’a, Wassenaar düzenlemesiyle kontrol edilen, silah ve ilgili malzemeyi ihraç ve ithal etmeyi planlayan bazı Türk şirketlerinin karıştığı bazı işlemlere ilişkin bilgileri var” deniliyor.

Bu bağlamda, “Türk şirketleri Mercan Tanıtım Dış Ticaret ve Mühendislik Ltd. ile Makine ve Kimya Endüstri Kurumu’nun(MKEK) İran’a askeri malzemeyi ihracına ilişkin bir kontrat imzalayabileceği yönünde bilgilerimiz var” ifadesi de kullanılıyor.

BELGE NO: 09ANKARA321

GÖNDEREN MAKAM: ABD Ankara Büyükelçiliği

SINIFLANDIRMA: Confidential

KONU: İran’la yapılan anlaşmalar Başbakan Erdoğan’ın arkadaşlarına yarıyor

İran’la yapılan anlaşmalar Başbakan Erdoğan’ın arkadaşlarına yarıyor

22 Şubat tarihinde yerel basın organları Türkiye ve İran’ın İran’dan gaz çıkaracak ve bu gazı Türkiye’ye ve Avrupa’ya Türkiye’ye taşıyacak bir boru hattı inşa edecek bir ortak girişim şirketi kurduklarını bildirdi. Bu anlaşmayla ilgili bazı kişilerle konuştuk. BOTAŞ Başkanı Saltuk Düzyol, BOTAŞ‘ın anlaşmanın bir parçası olmadığını ve bunun özel bir şirketle yapıldığını söyledi ancak şirketin adını vermedi.

Enerji Bakanı Güler’in danışmanlarından Musa Günaydın, konu hakkında bizimle konuşmak istemedi. Ancak x daha açık davrandı. Türk şirketi SOM Petrol‘ün İran’la kurulan ortak girişime girdiğini söyledi.

SOM Petrol‘ün sahibi Sıtkı Ayan, Başbakan Erdoğan çok iyi arkadaşı. Her ikisi de İstanbul İmam Hatip okulunda okudu. Ayan, aralarında Mustafa Erdoğan (Başbakan’ın ağabeyi), Cihan Kamer ve Mücahit Aslan‘ın da bulunduğu Erdoğan’ın yakın arkadaş çevresinde. Araştırmalarımıza göre, x liman inşaatı, yakıt taşımacılığı ve diğer başka alanlarda faaliyet gösteriyor anca petrol ve gaz geliştirme için deneyimi yok.

Wikileaks

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım