Yerli iletişimde 2011 projeleri Telekomünikasyon firmalarının bu yıl yapacağı yatırımlar ve projeler için çalışmalar başladı

Mobil arabağlantı ücretlerindeki düşüş, kontörden TL’ye geçiş, 3G ve sabit telefon kampanyalarının yıla damgasını vurduğu iletişim sektöründe, 2010’da cepten ayda ortalama 10 milyar, sabitten ise 2 milyar dakika konuştuk.
Sektörde 3G lisans bedellerinin ödendiği 2009’dan sonra geçen yıl toplam yatırımdaki artış hız keserken, operatörler Türkiye’nin yanında bölgenin fiber altyapısında söz sahibi olmaya aday yatırımlara ağırlık verdi.
Hem sabitte hem de mobilde en hareketli bir diğer alan ise internet oldu.
6.5 milyonu ADSL ve 1.1 milyonu mobil internet olmak üzere toplam internet abone sayısı 6.8 milyondan 8.5 milyona ulaştı.


Turkcell- ‘Mobil iletişimde eğlenceye daha çok odaklanacağız’

“2010 yılında, Türkiye’deki tüm mobil operatörler daha düşük fiyatlı ses paketleri ile faturalı aboneliğe odaklanmaya devam etti. Yıl boyunca yoğun rekabet özellikle farklı müşteri kesimlerine yönelik teklifler, 3G teklifleri ve cihazlarla devam etti. 2010 yılı 3G’nin yılı oldu. Kullanıcı başına aylık ortalama mobil internet kullanımı geçen yılki rakamlara nazaran % 343 oranında rekor yükselme kaydetti. 2011’de T10 gibi uygun fiyatlı akıllı cihazları daha da yaygınlaştırmayı ve mobil internetin sağladığı avantajları çok daha fazla kişiyle buluşturmayı hedefliyoruz.
2010’da temelini attığımız Turkcell Europe ile 9 ülkeye 242 milyonluk toplam nüfusa hizmet ulaştıran bölgesel bir güç haline geldik. Almanya’da operasyonumuza 2011’de başlıyoruz. Turkcell’de yaklaşık 3 bin, Turkcell Grup bünyesinde ise 11 bini aşkın kişi istihdam ediliyor. İş ortaklarımız, bayi ve satış kanallarımızla birlikte yaklaşık 50 bin kişilik bir ekosisteme sahibiz. 2010’da Turkcell Grup genelinde istihdamda yüzde 5’lik büyümeyi yakaladık.
2011’de de buna paralel bir istihdam artışını öngörüyoruz. Yaratıcı mobil uygulamaların sahne alacağı mobil iletişimde gelecek yıl, müşterilerin hayatlarını kolaylaştıracak, daha eğlenceli kılacak servisler geliştiriyoruz.”


Türk Telekom - ‘Yakınsama ile faturalar hafifleyecek’

“2010’un ilk 9 ayında 830 milyon TL’yi aşkın konsolide yatırım yaptık. 34 bin çalışanla Türkiye’nin en fazla istihdam sağlayan kuruluşları arasında yer almaya devam ediyoruz. 2010’un sadece ilk 9 ayında 2 bin 300’ü aşkın yeni çalışan istihdam ettik. 1.7 milyar dolara ulaşan marka değeriyle Türkiye’nin En Değerli Markası olduk. 2010’da Türkiye’yi bölgesel bir iletişim merkezi haline getirecek adımlar attık. Son yıllarda ev ve iş telefonlarından mobil iletişime, ADSL’den kablosuz iletişime kadar geliştirilen yeni teknolojilerde entegre iletişim hizmetleri öne çıkıyor. 2011’de yakınsama stratejimiz doğrultusunda geliştirdiğimiz ürün ve hizmetleri yalnız Türkiye ve bölgede değil, küresel pazarlarda da yaygın bir hale getirmeyi planlıyoruz. Invitel ve JADI Link yatırımlarımızla önümüzdeki dönemde uluslararası ses ve data taşımacılığı da büyüme modelimizin önemli kısmını oluşturmaya devam edecek. Yakınsama teknolojilerine dayalı tarife ve kampanyalarla tüketicilerin iletişim giderlerinden tasarruf etmelerine destek olmaya devam edeceğiz.”

Vodafone- ‘Lokomotif veri olacak’

“Tüm dünya olduğu gibi Türkiye’de de 2011 yılında mobil iletişim pazarının büyüme lokomotifi veri hizmetleri olacak. Akıllı cihaz penetrasyonunda 2010’da yaşanan sıçrama 2011’de daha da hızlanarak sürecek. Yapılan araştırmalara göre 2014 yılı sonunda 3G abone sasyısı 2.7 milyarı aşıp, penetrasyonu yüzde 43’lere ulaşacak... Türkiye’de de 3G kapsamasının genişlemesiyle Türk tüketicisine Vodafone markalı akıllı cihazları 1 TL’ye sunarak bu alanda çığır açtık. 2010’da Vodafone Türkiye olarak Vodafone’un Avrupa operasyonları içinde en fazla büyüme sağlayan operasyonu olarak öne çıktık. Vodafone Türkiye’nin 2010 takvim yılında servis gelirleri artışı 1. çeyrekte % 31.3, 2. çeyrekte % 23.7, 3. çeyrekte ise % 29.5 olarak gerçekleşti. 2010, Vodafone Türkiye için bu göstergelerin ışığında, 2011’e güçlü bir giriş yapmasını sağlayan ve sürdürülebilir büyümenin tam anlamıyla başladığı bir yıl oldu.”

Avea- ‘Faturalı abone artacak’

“2010 yılı GSM sektörü açısından rekabetin kendini yoğun bir şekilde hissettirdiği bir yıl oldu. Son bir yılda pazardaki faturalı abonelerin oranı % 24’ten % 29’lara çıktı. İki sene içerisinde taşınan toplam numara sayısı 24 milyonu aştı. Avea olarak 3. çeyrekte ciromuzu 677 milyon TL’ye, abone başına gelirimizi 19.3 TL’ye çıkardık. Önceki seneye göre faiz, vergi ve amortisman öncesi kârımızı 12’ye katladık. 3. çeyrek verilerine göre, aylık ortalama 265 dakika ile Türkiye’nin en çok konuşturan operatörüyüz. 2011’de sektörde rekabetin gelişmesi için mevcut spektrum dağılımının gözden geçirilerek spektrumun işletmeciler arasında adil dağılımının sağlanmasını, verimli yatırımların altyapı paylaşımıyla teşvik edilmesini bekliyoruz. 2011 yılında yakınsama yine gündemde kalmaya devam edecek. Sadece iletişim hizmetleri sunmakla kalmayan, yeni eknolojileri hayata geçirebilen operatörler 2011 yılında da kazanmaya devam edecek. 2011 yılında Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verip, ‘Müşterisi En Mutlu Operatör’ olmak için çalışacağız.”

Necdet Çalışkan / HT Ekonomi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım