Çalık Enerji'nin İran'da Santral Projesi

Çalık Holding’e bağlı Çalık Enerji, Irak’ta 445,5 milyon dolarlık enerji santrali yapımını öngören anlaşma imzaladı.

Irak Elektrik Bakanlığında, Çalık Enerji ile Irak Elektrik Bakanlığı arasında, Kerbela’daki “El Hayrat” elektrik santrali inşaasını öngören anlaşma imzalandı. Enerjiden sorumlu Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ile Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik’in hazır bulunduğu imza töreninde anlaşmayı, Irak Hükümeti adına Elektrik Bakan Yardımcısı Selam Kazzaz ve Çalık Enerji adına Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık imzaladı.

Şehristani, anlaşması imzalanan proje hakkında açıklama yaparak, santralin Irak’ta bulunan en büyük elektrik üretim santrali olacağını belirtti. Şehristani, “Kerbelada yapılacak El Hayrat santralinin yapımına hemen geçilecek. Santralin toplam gücü 1250 megavat. Her biri 125 megavatlık olan toplam 10 üniteden oluşuyor. Santral, yapımına başlandıktan 15 ay sonra elektrik üretmeye başlayacak. Santralin 2 yılda bitirilmesini hedefliyoruz. Santral Orta Fırat bölgesinde bulunan Kerbela, Necef, Babil ve Divaniye illerine elektrik sağlayacak. 500 kişiye iş imkanı sağlayacak olan santral, ilk başta ham petrolle çalışacak daha sonra gazla çalıştırılacak” bilgisini verdi. T

TÜRK ŞİRKETLERİ İÇİN ÇOK İŞ VAR
Bu arada, imza töreninden sonra soruları cevaplayan Şehristani, bugün anlaşması imzalanan santralden başka 750 megavatlık Ninova ve 500 megavatlık Kudüs elektrik üretim santrallerini ihaleye açacaklarını ve uluslararası şirketlerden teklif aldıklarını ve değerlendireceklerini kaydetti. Irak’ta enerji ve enerji alanları dışında çok büyük imar hamlesi başlattıklarını ifade eden Şehristani, açtıkları ve açacakları ihalelere Türk şirketlerini de beklediklerini ve ehil olan Türk şirketleri için çok iş olduğunu söyledi.

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da Kerbela gibi kutsal bir yerde santrali yapmaktan mutlu olduklarını ve bu projenin Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir rol üstleneceğini dile getirdi. Çalık, santrali en iyi şekilde, zamanında bitireceklerini ve santralin Orta Fırat bölgesindeki illere 24 saat kesintisiz elektrik vereceğini belirtti.

ÜLKE GENELİNDEKİ TÜM SANTRALLER İLE İLGİLİ
Irak’ın elektrik konusunda çok büyük eksiğinin olduğunu ve bu eksiğin giderilmesi konusunda Irak Hükümetinin karar aldığına dikkati çeken Çalık, Irak’ta iki önemli iş aldıklarını, Çalık Holding’e bağlı GAP İnşaat’ın 194 milyon dolar ve Çalık Enerji’nin bugün de 445 milyon dolar tutarında elektrik santrali yapımı işi aldığını, uluslararası düzeyde elektrik üretim santralleri yapımında uzman olan Çalık Enerji olarak Irak’taki tüm elektrik üretim santralleriyle ilgili olduklarını belirtti.

Irak Hükümeti’nin ihalesini yapacağı elektrik santrallerine teklif verdiklerini ifade eden Çalık, şunları kaydetti:
“Musul (Ninova) santrali ile ilgili verdiğimiz teklif var. Bakanlık bunu değerlendiriyor. Komşu Irak’ın çok büyük bir potansiyeli var. Biz sadece ticari açıdan bakmıyoruz. Duygusal yönden de yaklaşıyoruz. Irak Hükümeti, Türk şirketlerine çok müspet yaklaşıyor. Burada Irak hükümetiyle çok iyi işbirliği yapıldı. Amacımız bakanlıkla birlikte bu işi en iyi şekilde yerine getirmek.” (AA)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım