Çin Şirketleri Büyüyor

Ekonomide büyüme performansı dendiğinde son yılların en çarpıcı ortalamasını yakalayan ülke tartışmasız Çin oldu. 2006′dan bu yana yıllık ortalama büyümesi yüzde 10.2 olan ülkede bazı şirketlerin gelişim hızı ise adeta parmak ısırttı.

Büyüme performansı ile başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerin korkulu rüyası olan ülkede, hızlı gelişen şirketlerin hisse senetlerinin getirisi de yüzde 1,000 seviyelerine kadar çıktı.

2009 başından beri Şangay Borsası’nda işlem gören 879 hisse senedinden 24 tanesi yüzde 500′ün üzerinde değer artışı yaşarken, 553 tanesi ise yüzde 100′den fazla yükseldi.

CNBC.com’un yaptığı bu çalışmada 2009′un başından, 12 Ocak 2011′e kadar en çok kazandıran 10 şirket sıralandı.

1. Guangxi Wuzhou Zhongheng – Piyasa değeri: 3 milyar dolar

Guangxi, sağlık sektöründe faaliyet gösteriyor. Kalp ve damar hastalıklarıyla, beyin ve damar hastalıkları için ilaç üreten şirket, aynı zamanda imalat sektöründe de iş yapıyor.

2. Haitong Gıda Grubu – Piyasa değeri: 1.3 milyar dolar

Haitong Food, donmuş, kurutulmuş ve konserve gıdaları işlemesi, üretimi ve dağıtımını yapıyor. Şirket, hem ülke içi hem de yurtdışında dağıtım yapıyor.

3. Baotou Çelik – Piyasa değeri: 8.6 milyar dolar

Çin Borsası’nda Ocak 2009’dan bu yana görülen en yükselen şirket olan Inner Mongolia Baotou’nun toplamda 8.6 milyar dolarlık bir piyasa değeri var. Pekin hükümetinin bünyesinde olan Inner Mongolia Baotou, Çin’in en büyük nadir metal üreticilerinden biri. Şirket, kaynaksız boru, hortum, kiriş gibi ürünler imal ediyor ve aynı zamanda danışmanlık hizmeti de veriyor.

4. Sanan Optoelectronics Co. – Piyasa değeri: 4.5 milyar dolar

Sanan Optoelectronics, LED ekranlı ürünlerin Çin’deki en büyük üreticisi olan Sanan, bu ürünlerin Çin’de dağıtılmasını da sağlıyor. Şirketin ürün gamı içinde, LED paneller, LED ampüller ve sokak lambalarıyla, tüneller için kullanılan aydınlatmalar yer alıyor. Sanan’ın elinde toplam 64 adet patent bulunuyor.

5. Sichuan Western Resources – Piyasa değeri: 1.4 milyar dolar

Sichuan’ın ana faaliyet kolunu bakır madenciliği oluşturuyor.

6. Jiangsu Gaochun Seramik – Piyasa değeri: 507 milyon dolar

Jiangsu Gaochun endüstriyel ve son tüketiciye yönelik seramik mutfak gereçleri üretiyor.

7. Ningxia Dayuan Kimya – Piyasa değeri: 871 milyon dolar

Ningxia Dayuan, plastik ve biyo kimyasal ürünler üretiyor.

8. China Avic – Piyasa değeri: 2.4 milyar dolar

Avic, otomotiv ve havacılık sektöründe kullanılan elektronik ürünleri üretiyor. Havacılık sektörü için aydınlatma sistemleri, kokpit kontrol panelleri ve farklı türlerde uyarı sistemleri geliştiriyor.

9. Tianjin Benefo Tejing Electric – Piyasa değeri: 1.97 milyar dolar

Tianjin Benefo Tejing Electric, güç aktarım ürünleri ve elektrik ekipmanları üretiyor.

10. Shan Xi Guo Yang New Energy – Piyasa değeri: 10.3 milyar dolar

Shan Xi Guo Yang New Energy esas olarak kömür üretimi ve işletmesi faaliyetlerine odaklanıyor. Şirket çıkardığı kömürü kullanarak aynı zamanda elektrik üretimi de gerçekleştiriyor. Shan Xi Guo, 2009’da yaklaşık 21 milyon ton kömür üretti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım