Halkalı, Tema Park, Mesa-Toki Ortaklığı ile yapılacak

TOKİ, Halkalı’daki dev parkın yapımı için Mesa ve ortaklarını onayladı. Mesa Genel Müdürü Aynagöz, “Tema Park’ta yapacaklarımız hayallerle sınırlı” dedi


Çöp sahasını Disneyland’e dönüştürme işi Mesa’nın

TEBERNÜŞ KİREÇÇİ

Herşey Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın Halkalı’da yer alan 1 milyon 429 bin metrekarelik (143 hektar) eski çöp döküm sahasını Avrupa’nın en büyük yatırım alanlarından birine dönüştürmek için hayal kurmasıyla başladı.?Ardından, bu devasa alanda dünyada birçok benzeri olan dev bir doğa ve eğlence parkı projesi gündeme geldi. Yani, bugünkü adıyla, Türkiye’nin Disneylan’ı olarak tanımlanan ‘Tema Park’...
Bu doğrultuda son beş yıldır bir ileri iki geri şeklinde gelişen süreç, 2010’un son ayında, yani birinci oturumu 6 Aralık, ikinci oturumu 13 Aralık’ta gerçekleştirilen ihaleyle nihayet ciddi bir aşama kat etti. İkinci oturumda 405 milyon 275 bin TL’lik teklifle bir numaralı isim olarak ön plana çıkan Mesa Mesken ve ortakları Kantur ile Akdaş’ın bu teklifini TOKİ kabul ederek, anlaşmayı dün imzaladı. Şimdi, hayal etme sırası, kendi deyişleriyle Mesa Mesken’de. Şirket, önerdiği rakamın yüzde 40’ını peşin, geri kalanı ise beş yıl vadeli olarak ödeyecek.

Ülkenin sembolü olacak
Şirket Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Can Aynagöz, sözleşmenin imza töreninde yaptığı açıklamada, bu noktanın altını şu sözlerle çizdi: “Tema Park’ta yapabileceklerimiz, hayallerimizle sınırlı. Tema Park, sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin sembol projelerinden biri olacak. Gerek, arazinin büyüklüğü, gerek imar durumu ve ihalenin içeriği, bu devasa projede birçok şeyi gerçekleştirebilmek için bize imkân tanıyor” dedi.

ÇEVRESİNDE HANGİ PROJELER YER ALIYOR
* Atakent Mahallesi’nde yer alan arazinin çevresinde Sinpaş GYO’nun Bosphorus City ve İstanbul Sarayları’nın da aralarında olduğu prestij projeler yer alıyor.
* Ayrıca Artaş İnşaat, 1108 konutluk Atakent 2’den sonra 2 bin 240 konutluk Atakent 3’ün de inşaatına başlıyor.
* Halkalı’nın yanı sıra Başakşehir ve Isparkule gibi bölgeleri de etkileme sahası içine alan Temapark Projesi Ağaoğlu Grubu tarafından Başakşehir Ayazma’da gerçekleştirilen My World Europe’de komşu olacak. Burada Ağaoğlu 3 bin 100 konut projesi gerçekleştiriyor.
* Tema Park’ın etki alanına giren bir diğer proje de Soyak tarafından gerçekleştirilen Soyak Park Aparts Projesi. Satışa çıkan bu projede de 2 bin 200 konut yer alıyor.
* Şua İnşaat’ın yaptığı 600 konutluk Elite City de komşulardan bir diğeri.

PROJE BEŞ YIL İÇİNDE PEK ÇOK İPTAL GÖRDÜ
Tema Park, beş yıllık bir proje. Projenin hayata geçirilmesi noktasında zor bir süreç yaşandı. İşte o dönemden satır başları:
* Beş yıl önce TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Halkalı’daki devasa çöplüğü de kapsayan 1 milyon 429 bin metrekarelik arazi üzerinde bir ‘tema park’ kurulabileceğini gündeme getirdi.
* Bu yöndeki ilk ihale, 2008’in sonlarında gerçekleşti. Ancak, Astay Gayimenkul’ün 84.7 milyon TL’lik ihale iptal edildi.
* Ardından düzenlenen ihalede Makro İnşaat, 147 milyon TL?teklif etti. TOKİ, bir kez daha ihaleyi iptal ettiğini açıkladı.
* Projeyi nihayete erdiren adım ise 2010 sonunda atıldı. TOKİ’nin birinci oturumunu 6 Aralık 2010 ve ikinci oturumunu ise 13 Aralık 2010’da yaptığı ihalede Mesa Meskan-Kantur-Aktaş İş Ortaklığı ön plana çıkan isim oldu. Şirket, projeden 1 milyar 885 milyon TL hasılat elde edeceğini açıklarken, TOKİ’ye de arsa için tam 405 milyon 275 bin TL önerdi.

TEMA PARK’IN ANATOMİSİ


Can Aynagöz, sözleşmenin ardından yaptığı açıklamada bu devasa arazi üzerinde “hayallerindeki Tema Park’ın yanı sıra daha pek çok yapı inşa edeceklerini vurguladı. Aynagöz, bunları konut, alışveriş merkezi, sinema, outlet, hipermarket, otel, kongre merkezi, fuar alanı, hastane ve okul olarak bildirdi. Daha önceki, açıklamalara göre, 1 milyon 429 bin metrekarelik arazi üzerinde planlamalar şöyleydi:

ARSA BÜYÜKLÜĞÜ: Toplamda 1 milyon 429 bin metrekare arazi üzerinde inşa edilecek
PARKIN BÜYÜKLÜĞÜ: Tema Park, 1 milyon 241 bin metrekare üzerinde tasarlanıyor.
FUAR VE KONGRE ALANI: En az 100 bin metrekarelik dev bir fuar alanı ve 20 bin metrekarelik kongre salonu.
EĞLENCE İÇİN NE VAR: Su coasterı, iki adet korku ve macera tüneli, hız asansörü, rafting, dört boyutlu sinema, balina, yunus ve fok gösteri havuzu, üç boyutlu dev akvaryum, restoran, cafeler, buz veya kayak pisti, lunapark, tiyatro, hobi bahçeleri, penguen ve kutup ayısı gibi kutup hayvanlarının ziyaret edilebileceği bir alan.
KÜLTÜR İÇİN NE VAR: Çocuklara yönelik bilim evi, tiyatro, müzeler, sergi salonları, atış poligonu, duvar tenisi.
İŞ VE KONUT İÇİN NE OLACAK: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tema Park için 0.30 emsal vermiş durumda. Burada iş ve konut anlamında pek çok yapı planlanıyor. Konut, otel, rezidans, avm, ofis alanları, banka ve finans kurumlarını içerin iş merkezleri ve yeraltında katlı otoparklar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım