İnegöl Köftesi, İşareti Olmadan Satılamayacak

Mobilyada ‘İnegöl Mobilya Tanıtım Grubunu’ kuran İnegöllü mobilyacıların ardından köfteciler de İnegöl köftesi için harekete geçti. 5 yıl önce ‘İnegöl Köftesi’ markasını tescil ettiren İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, markanın korunması amacıyla çalışmalara başladı. İnegöl köftesi satan firmalarla Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonunda bir araya gelen İTSO Başkanı Metin Anıl, her yörenin emek vererek markalaştırdığı değerler olduğunu kaydederek “Maraş dondurması, Adana kebabı, Antep fıstığı bunlar arasında İnegöl köftesi de önemli bir marka. Biz İnegöl Ticaret Sanayi Odası olarak geçtiğimiz yıllarda marka tescilini gerçekleştirdik. Artık İnegöl köftesi tescilli bir marka. Neden bunu yaptık? İnegöl köftesini marka yapmış olan ustalarımızın emeklerinin heba edilmemesi için yaptık.” dedi. Geçtiğimiz günlerde Sivrihisar’da başına gelen bir hadiseyi de katılımcılarla paylaşan Anıl “Yemek yemek için durduk, cam da asılı bir kağıt. İnegöl köfte, yarım kilosu 3 TL. Gözlerime inanamadım. Etin kilosu 30 TL’lerde gezinirken kilosu 6 TL’den İnegöl köfte nasıl satılır? Soyadan elde edilen, içerisine değişik katkı maddelerinin konulduğu bu köfteye İnegöl köftesi demişler. İnegöl köftesi buna layık değil. Bundan sonra İnegöl köftesini İnegöl köftesi gibi yapanlar satacak. Yapmayanlar adını da kullanmayacak, satamayacak da. Bu çalışmanın bu sektörde faaliyet gösteren arkadaşlarımızın hayrına olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Kaymakam Durmuş Gencer ise bazı değerlerin korunmasının şart olduğunu belirterek “Köfte de İnegöl’ümüzün önemli bir değeri ve bu değeri korumak tüm İnegöllülerin sorunu. Nasıl sanat eserleri korunuyor, bu değer de korunmalı. İTSO’nun bu konuda sorumluluk alması, marka tescilini yapmasını önemsiyorum. 2005’te tescil yapıldı şimdi de denetimlerle alakalı çalışmalara yapılacak.” dedi.

4 YILA KADAR HAPİS

İSO Kalite Danışmanlık Genel Müdürü Yasemin Soydan da yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 6 aydır denetimler yaptıklarını kaydeden Soydan “Coğrafi işaret; belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle, bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp, gösteren işaretlerdir. Mahreç İşareti ise coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan veya bölgeden kaynaklanan, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleriyle bu yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş bir ürün olması yanında, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinde en az birinin belirlenmiş, yöre, alan veya bölge sınırları içinde üretilen belirlenmiş yöre, alan veya bölge sınırları içinde üretilen ürünün belirleyici işaretidir. Mahreç işaretine konu ürünün özelliklerinden en az birinin o yöreye ait olmakla birlikte yöre dışında da üretilebilmesi söz konusudur. İnegöl köfte bu yönüyle mahreç işaretinin alanına girmektedir. 1995 yılında Bakanlar Kurulunun aldığı karar gereğince coğrafi işaretlerin korunması hakkında düzenlemeler yapıldı. Tescil edilmiş coğrafi işaretler, bunların kullanım hakkına sahip olmayan üçüncü kişiler tarafından kullanımları coğrafi işaret hakkına tecavüz sayılır. Bu durumlarda 4 yıla kadar hapis. 46 bin TL’ye kadar para cezası. 1 yıla kadar işyeri kapatma cezası ve 1 yıldan az olmamak üzere ticaretten men cezaları verilebilir.” dedi.

BEYAZ ETTEN ARTIK İNEGÖL KÖFTE OLMAYACAK

Amaçlarının gerçek İnegöl köftesinin Türk damak tadında üretilmesini ve satılmasını sağlamak olduğunu ifade eden Soydan şöyle devam etti “ Doğru İnegöl köftenin yapılmasını istiyoruz. Bunun yapılması için eğitimlerimiz de olacak. Keşifçilerimiz ve denetçilerimiz sahaya çıktı. Denetimlerimiz tüm hızıyla sürüyor. Son 3 ayda ortalama 15 bin km yol kat ettik. 10 ayrı ilde çalışmalar ve denetimler yaptık. Bu çalışma ile beyaz etten İnegöl köfte yapanların da piyasadan silinmesini, böylece İnegöl köftesinin pazar payının arttırılmasını amaçlıyoruz. Beyaz etten İnegöl köfte üretenler hakkında hukuki süreç başlatıyoruz. Doğru İnegöl köfte üretmeyenler hakkında davalar açacağız. Doğru İnegöl köfte üretenler ise mahreç işaretlerini kullanabilecek.”

İNEGÖL USÜLÜ KÖFTE DE OLMAYACAK

Soydan konuşmasının ardından İstanbul’da İnegöl köftesini doğru şekilde üretmeyen firmaları ihbar eden Mehmet Ünlü’ye teşekkür belgesi verdi. Haber Müdürümüz Cem Taşkıner’in “İnegöl köftesinin yanında İnegöl usulü köfte adıyla satış yapanlar var. Bu konuda da çalışmalarınız olacak mı?” şeklindeki soruya cevap veren Avukat Varol Sarılar “Çağrışım yapan hiçbir ürün satılamayacak. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Adana kebap ile alakalı Adana’da süren bir dava var. Onun sonucunu takip ediyoruz. İnegöl köfte yerine İnegöl usulü de dese biz satılmasına müsaade etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım