Mobilya İhracatı Doğuya Kaydı

Global krizden etkilenen, dünyanın en eski mobilya fuarı Köln kan kaybederken, Türk mobilyacılar da artık Çin'i tercih etmeye başladı.
Mobilyacının ekseni Doğu’ya kaydı
Gerekçe ise Çin'in farklı pazarlara hitap edebilmesi...

Almanya'nın Köln şehrinde 1823 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen, dünyanın en eski mobilya fuarı Mobblesse'ye Türkiye'den katılımcı sayısı giderek düşüyor.

Köln'e ilgi düşük


Global krizden etkilenen Alman yönetiminin fuarı cazip kılmak için mutfak mobilyacılarını da davet etmesi çözüm olmazken, Türk firmaları hem istediği ilgi ve stand alanı bulamadıkları için hem de artık yeni pazarlara hitap etmeleri gerektiğine inandıkları için Köln fuarını takvimlerinden çıkardılar. Çilek Mobilya ve İstikbal gibi önemli bazı mobilyacılarının katılmadığı fuara bu yıl Türkiye'den katılım sayısı 18'le sınırlı kaldı.

Katılanların bazıları da gelecek yıl ka-tılmayabileceklerini söylediler. Doğ-taş, Alfemo, Yatsan, Adore mobilya gibi markaların yer aldığı fuarda mobilya yan sanayicileri de yerini aldı. Doğtaş İhracat Müdürü Selçuk Öz-yürek Köln'deki kan kaybından etkilendiklerini, mart ayında Türkiye katılımını MOSDER'in yaptığı Çin mobilya fuarından ise ümitli olduklarını söyledi.

Ortadoğu yer arıyor


Özyürek, "Çin, Ortadoğu ve Uzakdoğu gibi pazarlara ulaşılabilmesini sağlıyor. Global kriz Ortadoğu'yu teğet geçti ve Ortadoğu sermayesi iş ve yatırım yapacak yer arıyor. Türkiye'ye ise ilgileri büyük. Bu fırsatı değerlendirmenin yolu Çin'den geçiyor. Almanya'ya gelecek yıl katılacağımız kesin değil, Çin'e ise gittikçe genişleyen alanlarda katılıyoruz" dedi.

İstanbul da öncelikli bir fuar

Alfemo ihracat Müdürü Serkan Duman da Almanya'ya gelen müşterileri krizin etkilediğini, buna bir de fuar yönetiminin tavrı eklendiğinde Köln'ün cazibesini kaybettiğini açıkladı. Duman "Alman müşterilerimiz ürünlerimizi görmek istediği için geldik. Ama istanbul ve Çin fuarları bizim için daha fazla önem taşır oldu" dedi. Fuarda butik işlerle yerini alan Yatsan'ın ihracat yetkilisi Timur Öztürk de farklı salonda olmanın avantajıyla işlerin iyi gittiğini, 10 ülkeyle bağlantı yaptıklarını açıkladı.

Selma ŞENOL/ KÖLN
http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım