Enerji Borsası Haberi,

“Turcas Başkanı Erdal Aksoy, yaptığı açıklamada, “Türkiye, enerji sektörünün merkezinde bir ülke oldu.

Finans merkezi İstanbul’da ‘enerji borsası’ da kurulmalı. Borsa, enerji, istihdam ve cari açığa çare olacaktır”
Bu yıl 80’inci yaşını kutlayan entegre enerji firması Turcas’ın Başkanı Erdal Aksoy, Türkiye’de bir an önce “Enerji Borsası”nın kurulmasını istedi. Enerji sektörünün en önemli ülkelerinin yanı başında, hatta merkezinde olan Türkiye’nin, finans merkezi İstanbul’da kurulacak “Enerji Borsası” sayesinde, petrol, doğalgaz, elektrik gibi ürünleri alıp satabileceğini belirten Aksoy, “Borsa kurulması için en iyi zamanı yaşıyoruz. Borsa, hem enerji, cari açık ve istihdam sorunlarına katkıda bulunacaktır. Hem de yüksek büyümeye yardımcı olacaktır” dedi.

Aksoy, borsa fırsatının kullanılmasıyla Türkiye’nin gelecek 10 yılda ihtiyacı olan 100 milyar dolarlık enerji yatırımlarını da çekebileceğini belirtti ve şöyle konuştu: “Bu yatırımların yapılabilmesi için güvenli ve büyümeye açık pazar gerekiyor. Bu pazarı da enerji borsası sunacaktır. Çünkü, borsa ile dünya standartlarında petrol, petrokimya, kömür, doğalgaz, elektrik hatta karbondioksit alınıp satılabilecektir. Yatırımcılar, böylece vadeli işlemler yaparak ileriye dönük önlerini görebilirler.”

Fırsatı kullan yatırımı çek

Ortak çalıştıkları Alman enerji devi RWE firmasının borsanın kurulmasında know how’unun değerlendirilebileceğini de ifade eden Aksoy, model olarak Almanya’daki enerji borsasını gösterdi. Türkiye’nin, Avrupa elektrik enterkonnekte sistemine bağlandığını, bu nedenle Almanya’daki ve Avrupa’daki diğer enerji borsalarıyla çalışmasının zor olmayacağına dikkat çeken Aksoy, önerilerinin AK Parti’nin seçim bildirgesinde de yer bulduğunu anlattı.

56.4 milyon liralık kâr elde edildi

Geçen yılın ekonomik sonuçlarının açıklandığı Genel Kurul’da Aksoy, Turcas’ın, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 104’lük artışla 56.4 milyon liralık net kâr elde ettiğini açıkladı. Konsolide doğalgaz ve elektrik satış gelirlerinin yüzde 16 yükselerek 52.3 milyon liraya ulaştığını belirten Aksoy, toplam özkaynakların büyüyen kârla birlikte 547.6 milyon lira olarak gerçekleştiğini ve önceki yıla göre yüzde 8.6 artış olduğunu söylerken, grubun yüzde 30 iştirakle amiral gemisi konumundaki Shell&Turcas Petrol’ün 2010’daki ürün satışlarıyla pazar liderliğini sürdürdüğünü ifade etti.

Petrol ve doğalgazda yatırıma bakıyoruz

Turcas’ın dün yapılan Genel Kurulu’ndaki konuşmasında petrol ve doğalgazda işin üretim ve iletim alanlarında varolmak istediklerini belirten Aksoy, bu kapsamda Irak, Akdeniz ve Karadeniz’deki sahalarla ilgilendiklerini söyledi ve “Mesafe alacağımız kanaatindeyim” dedi. CEO Batu Aksoy ise Irak’tan mal getirmek için çalışmaların sürdüğünü, bu alanda karar vermeleri halinde ‘mutlaka’ bir ortakla bu işe girebileceklerini açıkladı. Aksoy, Petkim’de kurulacak rafinerinin 4 milyar dolara yaklaşan finansmanının da bu yıl sonuna kadar iç ve dış kaynaklardan sağlanacağını, tüm ülkelerin Eximbank’ları ile görüşüldüğünü anlattı.
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım