Türkcell İlk Çeyrek Karını Açıkladı

Turkcell, yılın ilk çeyreğinde 330 milyon lira net kar, 2,1 milyar lira gelir elde etti.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 2011 yılının ilk üç ayına ilişkin finansal sonuçları, Kiev’de, grup şirketlerinden life:)’ın genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

Buna göre, Turkcell Grubu, 2011 yılının ilk çeyreğinde 2,1 milyar lira gelir, 626 milyon lira AVFÖK ve 330 milyon lira net kar elde etti.

Düşen arabağlantı ücretleri ve azami fiyat düzenlemeleri gelirleri olumsuz etkilerken, grup şirketlerinin katkısı artarak devam etti.

Mobil internet gelirleri geçen seneye göre yüzde 64 oranında artarken, abone başı aylık ortalama konuşma süresi (MOU) yıllık bazda yüzde 26 artışla aylık 193 dakikaya çıktı. Faturalı abone sayısı ise 1,1 milyon arttı.

Ciliv, zor bir çeyreği geride bıraktıklarını belirterek, yılın ikinci çeyreğinden itibaren güçlü abone bazlarını koruyarak tekrar büyüme trendi yakalayacakları öngörüsünde bulundu.

Ciliv, "Hızla artan mobil internet yatırımlarının sürdürülebilirliği, müşterilerin sektöre olan güvenini tazelemek ve pazarın büyümesi için rekabetin rasyonelleşmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

-UKRAYNA LIFE:)’IN PERFORMANSI-

Süreyya Ciliv, life:)’ın finansal sonuçlarına ilişkin de bilgi verdi.

Ukrayna genelinde 9 merkez ofisi ve 488 mağaza ile hizmet verdiklerini belirten Ciliv, kuruluşundan bu yana toplam 1,3 milyar dolarlık yatırım yapan life:)’ın, 1.150 çalışanla 8,7 milyon aboneye hizmet verdiğini kaydetti.

AVFÖK marjı bir yılda 17 puan artan life:)’ın AVFÖK’ünün de 2011’in ilk çeyreğinde geçen seneye göre yüzde 224 yükseldiğini söyleyen Ciliv, "Anadolu’dan yola çıktık ve bugün 9 ülkede 242 milyonluk bir coğrafyaya Turkcell kalitesiyle hizmet götürüyoruz. Operasyon yürüttüğümüz 5 ülkede pazar lideriyiz" diye konuştu.

Belarus’un 3G hizmeti veren tek operatörü life:) Belarus’un da hızlı bir büyüme kaydederek, yüzde 16 pazar payına ulaştığını ifade eden Ciliv, son çeyrekte abone alımına devam eden life:) Belarus’un ilk çeyrek sonunda 1,7 milyon abone sayısına ulaştığını aktardı.

Ciliv, Turkcell’in yüzde 41,45 oranında hissesine sahip olduğu Fintur’un, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan ve Moldova’daki toplam abone sayısının 16,5 milyona ulaştığını söyledi.

Süreyya Ciliv, Kuzey Kıbrıs’ta yüzde 69 pazar payına sahip olduklarını ve yeni başlanan Almanya operasyonunda 4 milyona yaklaşan abone sayısı hedeflediklerini anlattı.

Süreyya Ciliv, Turkcell’de ortaklar arasındaki sorunların çözümüne ilişkin olarak "Ortak bir çözüm bulup Turkcell’in önünü açacaklarını" söyledi. Ciliv, yıl sonunda gelirlerinin konsolide olarak yüzde 5 büyüme ile 9,3-9,6 milyar lira aralığında gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

Ciliv, rekabetin müşteriye yaradığını ama Turkcell’in karının yüzde 21,1 düştüğünü kaydederek, bu düşüşte ara bağlantı ücretlerindeki indirimin payının büyük olduğunu vurguladı.

Rekabetin müşteriye yaradığını ancak operatörlerin reklam filmlerinin "çirkin saldırılar" niteliğinde olduğunu söyleyen Ciliv, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha yapıcı davranmak gerekiyor. Bu sektörün daha da büyümesi lazım. Bunun için saldırı yerine pazarı büyütme odaklı olmak gerekiyor. Biz de bunda öncü olarak çalışacağız. Saldırı dolu kampanyalar görüyoruz. Bunlar müşterinin güveni için değişmeli ve rekabet göz önüne alınmalı. Bu sektörün yatırıma ihtiyacı var. Pazarın da sağlıklı şekilde büyümesi lazım. Reklamlar daha yapıcı olmalı. 3G avantajları fırsat eşitliğinde yayılmalı."

Turkcell’in genel kuruluna da değinen Ciliv, genel kurulda 3 ana hissedar arasında sorun olduğunu ve bunun yansımaları sonucunda yönetim kurulu tarafından onaylanan finansal sonuçların genel kurulda onaylanmadığını anımsatarak, "Yönetim kurulunda olumlu oy kullanan bazı üyeler, genel kurulda onaylamadı. Bu da temettü tarafında sorun oluşturdu. Yapıcı bir şekilde 3 ortağın ihtiyaçlarını dikkate alarak bir çözüm bulmalıyız. Ben kurul için iyimserim. Önümüzdeki aylarda bunu çözeceğiz. Bazı kişilerin yaptıklarını onlara bırakıyoruz. Yönetim kurulunda şu anda bir olan bağımsız üye sayısını artırma konusu görüşülüyor. Bu da çıkış yolu olabilir diye düşünüyoruz. O yüzden umutluyuz" diye konuştu. Süreyya Ciliv, ortak bir çözüm bulup Turkcell’in önünü açacaklarını vurguladı. Ciliv, temettü dağıtımında ise bir gecikme yaşanacağının göründüğünü söyledi.

Ciliv, 2011 hedeflerine ilişkin olarak ise, "Yıl sonunda gelirlerimizin konsolide olarak yüzde 5 büyüme ile 9,3-9,6 milyar lira aralığında gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

İlk aktivasyon için alınan ücretin çok yüksek olduğunu, iletişim vergilerinin ve ilk açma ücretinin düşmesi gerektiğini ifade eden Ciliv, operatörlerin karlılıklarında düşüş görüldüğünü ancak ileride yatırımları gerçekleştirmek için kar etmenin şart olduğunu belirtti.

-"BAZI GÜNLER FIRTINALI, BAZI GÜNLER GÜNEŞLİDİR"-

Pazara yeni giren operatörlerin karlılığı ikinci plana atarak pazar payının yükselmesini hedeflediğini ancak bunun uzun dönemli bir maraton olduğunu ifade eden Ciliv, "Dengeli hareket etmek gerekiyor. Turkcell bugün kale gibi sağlam. Bazı günler fırtınalı, bazı günler güneşlidir. Ama biz gemimizi hedefe götürmeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Süreyya Ciliv, ikinci çeyrekten itibaren büyümeye geçeceklerinin altını çizerek, tüm iştiraklerin gelirlere katkısının yüzde 13 seviyesinde bulunduğunu söyledi.

-GLOBAL BİLGİ-

Bu arada Turkcell Global Bilgi’nin Ukrayna’daki faaliyetlerine ilişkin de bilgi verildi. Buna göre, Global Bilgi, Life’la yaptığı anlaşma sonucunda yurt dışında hizmet veren ilk Türk çağrı merkezi oldu. Toplam 4 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen operasyon kapsamında 500 çalışan bulunuyor.

Global Bilgi’nin Belarus operasyonları ise 2 milyon dolar yatırımla hayata geçirildi ve 120 çalışanla hizmet veriyor.
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım