Büyükler, Factoring'in Farkına Vardı.

Leasing ve faktoring sektörlerinde yeni düzenlemeler yolda ancak yeni düzenlemelerin yanı sıra bu iki sektörün imtiyazlı büyüme sürecine gireceği ve yeni enstrümanlar geliştirilmesi planlanıyor. Bunları bizzat geçtiğimiz haftalarda BDDK Başkanı Tevfik Bilgin açıkladı. Bu yıl içinde çıkması beklenen yasayla da mali yapının da güçlenmesi ve regülasyonun daha sağlıklı bir şekilde yapılması bekleniyor.
Global kriz döneminde işletmeler de bu alanları daha fazla kullanmaya başladı. Bu dönemde büyük şirketler de faktoringi keşfetti. Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz, 2009 sonu itibariyle yüzde 48 ile en fazla büyümenin, aktifin içindeki faktoring alacaklarında yaşandığını belirterek, bununu nedenlerinden birinin piyasada vadelerin uzaması, diğer nedenin ise kurumsal büyük şirketlerin faktoring ürünleri ve fonksiyonlarından faydalanmaya başlamaları olduğunu söylüyor.
Büyük şirketlerin gayri kabili rücu işlemlerle garanti fonksiyonunu kullanarak vadelerini uzatabildiklerini veya daha fazla vadeli satış yapabildiklerini belirten Ayvaz, şöyle devam ediyor:
“Faktoring daha önce algılaması ve ve imajı nedeniyle kurumsal şirketler tarafından çok fazla tercih edilen bir fonlama metodu değildi. Büyükler krizden sonra faktoringi keşfetti diyebiliriz. Çünkü faktoring, belirsizlikleri yönetmek için çok iyi bir enstrüman.”
Şu anda 78 şirketin faaliyet gösterdiği sektörün en yeni oyuncusu Ekim 2009’da faaliyete başlayan Finans Faktoring. Yüzde 99 hissesi Finansbank’a ait olan şirket, 2010 sonunda 2 milyar lira ciro ve ilk beşe girmeyi hedefliyor.
Genel Müdür Nergis Ayvaz da deneyimli bir bankacı. 13 yıl çalıştığı Finansbank’ta en son görevi Ticari Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı olan Ayvaz, “Neyi farklı yapacaksınız” sorusuna da şöyle yanıt veriyor:
“Bütün Anadolu’yu dolaştım. Doğru yaklaşım ve analizlerle ve biraz proaktif yapıyla çok potansiyel olduğunu gördüm bu işte. Özellikle Anadolu’da KOBİ ölçeğindeki firmalar bankalara gitmeye çekiniyorlar. Kendilerini ya da yaptıkları işi ifade edemiyorlar çünkü onlar birer finansçı değiller. Onlar üreticiler. Bilmeleri de gerekmiyor. Biz onların finans danışmanı gibi hareket edeceğiz.”
Finansbank’ın Türkiye’deki tüm şube ağını kullanacaklarını belirten Ayvaz, şubelerden ilişki yönetimiyle bu tür ürünlere ihtiyaç duyabilecek müşterileri kendilerine yönlendirmelerini isteyeceklerini aktarıyor.
KOBİ’ler için finansman sağlama yollarından biri olan faktoringte 2009 yılında sektör ciro bazında yüzde 20 büyüyerek 43,4 milyar liralık bir hacme ulaştı. Toplam aktif büyüklük de 2009 sonu itibariyle 10,4 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu rakamlar ile sektör halihazırda gayrisafi milli hasıladan yüzde üç, mali sektörden binde 9 pay alıyor. Bu rakamlar da bu alanda büyüme potansiyelini ortaya koyuyor. Nergis Ayvaz da, “Zaten sektör şu an çok küçük. Biz bundan pay alalım derdinde değiliz, biz pazarı büyütmek istiyoruz” diyor.
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım