Borsa da Hisseler Ne kadar Daha Yükselir

Avrupalı bankaların sermaye artıracağı haberleri güne eksi başlangıç yapılmasına neden olmuştu. Bank Intesa, Commerzbank ve Deutsche Bank’ın sermaye artıracakları haberleri önce hisseler satış getirse de ardından Commerzbank’ın bu sayede devlete olan borçlarını ödeyebileceği ve daha sağlam sermaye tabanına kavuşacağı beklentisi genel banka hisselerine olumlu yansımaya başladı. Almanya’dan gelen ve beklentileri aşan makina siparişleri verisi de Thyssenkrupp gibi hisseleri yukaır çekti. İngiltere’de ise beklenenden kuvvetli kar açıklayan Marks & Spencer yükseldi. Almanya Dax Endeksi günü % 0.64’lük artışla sürdürürken İngiltere FTSE 100 Endeksi ise % 0.74 artış gösteriyor. Diğer yanda İspanya ve İrlanda bonolarına gelen alışlar da çevre ülkelere moral veriyor. Almanya ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise risk iştahındaki artışa bağlı olarak satılıyor. ABD borsaları ise güne yükselerek başladılar. 1.340 seviyesini test etmeye çalışan S&P 500 Endeksi pozitif modu destekliyor. Dolar Endeksi ise güç kaybetmeye devam ediyor . Euro ise şu sıralar Dolar’a karşı 1.4290 seviyesinde, gün içinde ise 1.43’ün üzeri denendi.

ALTINDA YENİ REKOR VAR, EMTİALAR YÜKSELİYOR

Artan enflasyon beklentileri, zayıflayan Dolar Endeksi’nin etkisiyle yükselen spot altın fiyatı 1.460 Dolar’a dayandı. Global ekonomideki iyimserlik ve bölgesel gerginliklerle yükselen petrol fiyatları ise Crude cinsinden ham petrol fiyatını 123 Dolar / Varil seviyesine yaklaştırdı. 24 ham maddeden oluşan SPGSCI Emtia Endeksi ise % 0.37 yükselerek son 2 senenin en yüksek seviyesine işaret ediyor. Enflasyon endişeleri diğer değerli metalleri de destekliyor. Gümüş fiyatı 40 Dolar’a yaklaştı ve son 31 yılın en yüksek seviyesinde. Paladyum ve Platin fiyatları da % 0.75’in üstünde artış gösteriyorlar.

İMKB 100 RALLİYE DEVAM EDİYOR

2 Mart günü 58.068 dibini deneyen İMKB 100 Endeksi ralliye devam ediyor. Hisse senetleri bugün % 1.70 yukarıda ve gün içinde görülen 68.881 noktası Ocak 13’ten bu yana görülen zirveye işaret ediyor. Yükselişe bankacılık hisseleri önderlik etmeye devam ediyor. Bankacılık Endeksi % 2.20 yukarıda. Sektörün en çok yükselen bankası ise % 3.19 ile Akbank oldu, onu İş Bankası C hisseleri takip ediyor. Holding hisseleri de % 1.74 yükselişle çıkışa destek veriyor. TL ise Dolar’a karşı 1.5211 seviyesinde, Euro’ya karşı ise 2.1729 düzeyine yükselmiş durumda. Sepet Kur ise 1.8471’de. Gösterge tahvilin bileşik faizi ise gelen alımlarla % 8.70 düzeyine indi.

Yarın Avrupa, İngiltere ve Japonya’dan gelecek faiz kararları takip ediliyor olacak.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım